2017. augusztus 13., vasárnap

A sikeres vezetők lélekgyilkosa! Óvakodj az imposztor szindrómától!


A sikeres vezetők lélekgyilkosa! Óvakodj az imposztor szindrómától!




Mit tehet a coach a sikeres vezető érdekében?





Gratulálunk! Nagyon szép eredményeket érsz el! Kiválóan végzed a munkád – hangzik el az értekezleteken.

Most még szerencsénk volt. Épp fellendülőben a gazdaság. Talán a következő időszakban nem is lesz ilyen egyszerű. Persze jönnek a számok, de ez csak átmeneti siker – fogalmazódik meg a válasz a vezetőben. Nem mondja ki, de belül ez dolgozik benne.

Coaching folyamataim során egyre inkább szembesülök hasonló helyzetekkel. Eredményes, jól megbecsült vezetők, akik a sikereket egymásra halmozva is kételkednek saját eredményeikben. Helyesebben mondva tudják, hogy maximálisan teljesítenek, de úgy gondolják az igazi eredmény csak akkor könyvelhető el, ha még több sikert érnek el. „Mikor ünnepled meg a sikereidet?” Erre a kérdésre a csönd a legtöbbet mondó válasz… Leginkább azzal találkozom: „Ha ez, meg ez már rendben megy... –  vagy – bebiztosítottam a következő időszakot is… akkor majd lesz okunk ünneplésre.” 






Szindróma (az elkerülendő tünetegyüttes)

Az imposztor szindróma ma egyre inkább terjed. Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus írása alapján ez leginkább a magasan kvalifikált nagy teljesítményeket elérő nők között fordul elő. Nem a magamutogató nárcisztikus személyiségekről beszélünk. Azokról, akik igényesek a munkájukra, hajlanak a maximalizmusra, és igazi értéket szeretnének teremteni.

Én coachként azt tapasztalom, hogy – még ha nem is klinikai tüneteket produkálva – bizony válogatás nélkül jelentkeznek a szindróma jelei a vezetők között. (Teljesítménykényszer, önként vállalt túlórák sokasága, szabadságok lemondása, mindent a kezemben szeretnék tartani érzés stb.) Óriási a nyomás, az eredményességre törekvés, és bizony gyakran önmagával szemben is magasabb elvárásokat fogalmaz meg egy vezető, mint amilyet a vállalata vár el tőle. Növeli saját bizonytalanságát, még nagyobb teljesítményre sarkallja magát, melynek eredménye ugyanaz, mint a sportban. Elfárad a szervezet, az elme, és jönnek a sérülések, hibák, melyek remek önigazolást adnak ahhoz, hogy „na ugye, meg mondtam…”

Legrosszabb esetben a vezető munkahelyet vált. „Nem bírom ezt a nyomást.” – amit egyébként önmagára terhelt – „Inkább keresek egy másik helyet, ahol talán eredményesebb lehetek.”

Máris elvesztettünk egy remek, tapasztalatokkal rendelkező munkatársat… Ismerve a mai munkaerő piaci viszonyokat, amikor egy jó munkatárs megtalálása óriási kihívást, és nem kevés anyagi áldozatot jelent. 


Coaching, a siker megtartásáért

Azt gondoljuk, azért van szükség coachingra, hogy elérjünk bizonyos célokat, eredményesebben dolgozzunk. Én azt tapasztalom, hogy attól tudunk eredményesebben dolgozni, ha egyáltalán meg tudjuk különböztetni az eredményeket a sikertelenségektől. Meg tudjuk élni, ízlelni a siker pillanatát, mert az ad erőt, energiát a következő megpróbáltatáshoz. A siker megélése egészséges lendületben tart. Ehhez azonban végig kell gondolnunk, élnünk mi is történik a munkánkban. Gyakran teszem fel a kérdést, hogy „a vállalat elvárásaihoz képest milyen eredményeket értél el?” – Aztán pedig – „Önmagad elvárásaihoz mérten hová pozicionálod a teljesítményedet?” Bizony ez utóbbi jóval kisebb %-ot jelent a legtöbb esetben.


A coach a célok kitűzését, és az ahhoz vezető úton kísérést támogatja. Azonban ennek a folyamatnak az is része, hogy azokat az „apró” részcélokat is segítsen észre venni, megélni, amelyek eléréséből lendületet lehet nyerni a következő megpróbáltatáshoz. A nagy sikerekhez is szükség van akklimatizálódásra, hiszen a hegymászók sem egyből a csúcstámadással kezdik. Megállnak egy időre a következő táborban, ahol a szervezetük hozzá szokik az új környezeti tényezőhöz. A sikerek elérése is minden esetben egy csúcstámadás a vezető életében. Minél nagyobb egy cél, annál több „tábornak” kell lennie az úton, ahol alkalmazkodni lehet az új helyzethez. Ha ez az akklimatizálódás nem történik meg, az a szervezet degenerálódásával jár. 

A coaching tehát két erőforrást biztosít. Segít a célok kitűzésében, a fókuszálásban, és az eléréséhez szükséges stratégia, taktika megtalálásában. Emellett pedig abban, hogy hogyan meríts elég energiát ahhoz, hogy végig is tudd csinálni.


GERGELY JÁNOS
Humán Erőforrás Innováció
Mobil: +36 30 349 1270
E-mail:
gergely.janos@heiteam.hu
Web:
www.heiteam.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése